Judi James, expertă în psihologie comportamentală, susţine că de obicei oamenii nu se pricep la minţit, iar tehnicile lor nu sunt foarte sofisticate. De asemenea, dacă persoanei respective nu îi este atrasă atenţia, aceasta „câştigă suficientă încredere pentru a depăşi vina”, conform psihologului.
Ochii sunt cei ce trădează, spre exemplu, cineva care spune adevărul se va uita mai mult în ochii interlocutorului, potrivit The Independent.
Dacă cineva minte, persoana se va uita în partea dreaptă. Dacă se uită în stânga, înseamnă că persoana încearcă să-şi aducă aminte de ceva.
Mai mult decât atât, gesticulaţiile exagerate ale mâinilor, sprâncenelor şi ale corpului în general indică faptul că persoana îşi foloseşte limbajul corpului pentru a „acoperi minciuna”.
Mai interesant este că minciunile pot avea un efect fiziologic asupra corpului, ducând la lărgirea vaselor de sânge. Astfel, dacă cineva se scarpină mai mult, se poate datora senzaţiei de mâncărime cauzată de vasele de sânge dilatate. Desigur, există posibilitatea ca acesta să fie un tic, de aceea nu se poate aplica în fiecare caz în parte.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
De ce o minciună mică se poate transforma într-o minciună mare?
Cum poţi afla dacă cineva minte? Este mult mai simplu decât crezi